Ki mit tenne?

Ez a 2 dkg híján 8 kg-os busa péntek délután került horogra. Gégény Misi gumizás közben akasztotta meg ezt a komoly példányt és először igencsak úgy tűnt,hogy a műcsali a hal szájában van. Kiderült azonban, hogy a horog a busa orra hegyében volt. Mit is ír a törvény? Azt, hogy a kívülről akasztott halat vissza kell engedni! Mit is ír még a törvény? Azt, hogy az idegenhonos halakat tilos a vízbe visszahelyezni! Most légy okos!

2018. 02. 24. 07:15 : Tavunk az erős északi szélnek köszönhetően  jégmentes!

This entry was posted in Nincs kategorizálva. Bookmark the permalink.

8 thoughts on “Ki mit tenne?

 1. Üdv!
  Véleményem szerint, mivel idegenhonos halról van szó, így az egyik törvény felülírja a másikat, tehát: Idegenhonos halakat visszaengedni tilos, a szaporodás meggátolása miatt. Ha nem idegenhonos halról lenne szó, egyértelműen a visszaengedés a jó megoldás.
  Ez az én meglátásom, én így gondolom logikusnak, bár lehet hogy rosszul gondolkozok.

 2. Az amur és a busa nem szaporodik hazai vizeinkben, illetve a busánál egy minimális szaporulat elképzelhető. A mi vizünkbe mi telepítettünk, viszont a z utóbbi 20 évben nem érkezett jelzés olyan méretű halról, amelyik itteni kelésűnek lehetne tekinteni.
  Sz.T,

 3. Szép napot mindenkinek!
  Nem túl nehéz kérdés és teljes mértékben egyetértek Sűrű Alex hozzászólásával!
  Én már tavaly is kifejtettem hasonló véleményemet, amikor mézes cukk kukoricával szabályosan szájba akasztva fogtam egy 12 kg-os busát!
  Meglepődtem, amikor erre illetékes személy azt tanácsolta, hogy akkor járok el helyesen, ha azt visszaengedem a vízbe, mert ezen a vízen itt ez a szabályos! (2017. júliusában)
  Jogkövető ember lévén, annak ellenére hogy nagyon nem értettem, hogyan lehet ez nálunk az országos szabályokkal harmóniában vissza is engedtem. (természetesen videóval megörökítve). Sztem ez is megérne egy kis gondolatcserét!
  Egyébként az idei változást ezen a téren személy szerint üdvözlök!
  Jó fogást és kellemes horgászélményeket kívánok mindenkinek!

 4. Szia Zoli!
  Némi neheztelést érzek írásodban, de tudnod kell, hogy 2017 júliusán az volt az előírás, hogy az egyéb hal kategóriába tartozó halakból naponta maximum 7 kg illetve hetente 10 kg tartható meg. Szerinted egy 12 kg-os busa hol fér ebbe bele? A javaslatot miszerint engedd vissza a halat én tettem a te érdekedben. Bár szerintem te is érezted, hogy valami sántít azért kértél tanácsot!

 5. Üdv!
  Olvasva Tibor hozzászólását, miszerint a tavalyi évben a busa az egyéb hal kategóriába tartozva felső súlyhatárt kapott, így Tibor javaslata volt helytálló, hiszen a napi 7kg egyéb kategóriás súlyhatárt meghaladja a 12kg-os busa. Az idei változtatás szerint a busa mindenféle korlátozás nélkül elvihető, tehát a jelenlegi helyzetben a busa már megtartható lenne!
  További szép napot kívánok!

 6. Igen ez így van! Utána néztem és pontosan így szól a szabály:
  Pontosodott a kívülről akadt és ezért nem megtartható hal fogalma: csak az számít külső akadásnak, ha a horog a halba nem a fejrészen, hanem valahol máshol akadt, azaz a fejen kívülről akadt halat meg lehet tartani.
  A jogszabályon belüli összhang megteremtése érdekében a megfogott inváziós idegenhonos halak esetén egyértelművé tette a módosítás, hogy a kívülről akadás esetén elvárt visszaengedés a főszabály, tehát az egyébként vissza nem ereszthető inváziós hal megfogása esetén azt is vissza kell engedni, ha kívülről akadt a horogra.
  És ez a jelenlegi előírás!
  Sz.T.

 7. Szia Tibi!
  Köszönöm, hogy reagáltál!
  Nem érzek semmiféle neheztelést, pontosan azt éreztem amit leírtam, azaz a mostani szabályunk jobban igazodik az országos szabályhoz és ezt üdvözlöm!
  (Ha jól tudom ezen a téren az országos szabályozás nem változott az elmúlt egy évben.)
  Persze tévedhetek, és ennek tudatában kérdeztem rá arra a tényleg számomra sem egyértelmű helyzetre.
  Valószínűleg ezután is inkább kérdezek, mint hogy vétséget kövessek el. (Eddig még bevált ez a taktika! Ajánlom másoknak is, ha kérdésük van, kérdezzenek inkább, mint hogy akaratlanul is rosszul döntsenek.)
  Köszönöm mégegyszer, kellemes időtöltést, jó pihenést kívánok a vízparton mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?