A tó története

Apagy ékessége ez a tó, amely a régi időkben, mint neve is mutatja, kenderáztatásra volt használva. Természetes keletkezésű víz volt, amely a kender ipari méretű termesztésekor a termelőszövetkezetek ily módon hasznosítottak. Idősebb emberek emlékei szerint nagyon aszályos nyarakon olykor ki is száradt, csak iszap maradt a helyén, de az őszi, téli csapadékok ismét feltöltötték. Ekkor még haltelepítésről szó sem volt, de a madarak által és egyéb, a véletlennek köszönhető módon, már jelentkeztek benne az őshonos halak, így főleg az aranykárász, a compó, a csuka és igazi vadpontyok is.

A kendertermesztés megszűnésével a tó is teljesen el lett hanyagolva, hínáros, nádas, átláthatatlan vízzé alakult át, mígnem a leveleki víztározó megépítésével állandósulni látszott a víz szintje. Ebben az időben néhány ember bérbe vette a falutól a tavat és kisebb nagyobb mennyiségű halat telepítettek bele. Ekkoriban kerültek bele az amúrok is, amelyek, miközben ritkították a növényzetet, kapitális súlyúakra nőttek. Bár még ekkor nem volt horgásztatás a tavon, az ilyen-olyan módon kifogott amurok súlya bőven 20 kg felett volt.

A 80-as években horgászegyesület alakult a tóra, amely Vagép néven kezdte működését. Kis létszámmal, általában nyíregyházi tagokkal működött éveken keresztül kevés és rendszertelen telepítésekkel. Az akkori sűrű növényzet miatt azonban nem sok halat tudtak visszafogni a horgászok, így azok a táplálékban bővelkedő vízben hatalmas méretekre tettek szert. Később Vagép-Apagy néven tovább működött az egyesület, amelynek neve még kettő esetben változott. Apagy–Vagép, majd az 1997. évi közgyűlés a ma is használt Apagy Horgászegyesületre változtatta a cégbíróságnál a bejegyzett nevet. Ekkor az egyesület már 90 fős létszámmal működik. Ettől az évtől komolyabb és szervezettebb halasítás kezdődik tavunkon. Megnő az ide látogató vendéghorgászok száma és az így megnövekvő bevételből évi 100q-án felüli telepítések történnek. Ez az adott területre kiemelkedően nagy mennyiség, de ez még jelentősen növekszik napjainkig. 1999-ben a taglétszám tovább növekszik, a víz környezete jelentősen megváltozik, fásítás, füvesítés, tereprendezés, útkarbantartás, kulturált szép környezet került kialakításra. Ez a folyamat a továbbiakban sem áll meg, ezt a hozzánk látogató horgászok bármikor megtapasztalhatják.

Egyesületünkért sokat tett Lengyel László igazgató úr, aki nagyon sok éven keresztül elnöke volt egyesületünknek. Hozzáértésével és tagjainkhoz való viszonyulásával elérte, hogy egyesületünket megyei szinten az elsők között emlegessék. Sajnálatos halálával nagy veszteség ért mindenkit. Most az egyesület elnöke Kiss István, aki egyben a falu polgármestere is. Vezetésével működünk mai felállásunkban is. 130 főben maximáltuk taglétszámunkat, melyet már ha akarnánk sem tudnánk bővíteni, hiszen a tó mérete ennyi taglétszámot tesz lehetővé. Éves halasítás átlagunk már jóval meghaladja a 150q-át. A jelentős mennyiségű ponty telepítése mellett a ragadozó halakra is egyre többet költünk. Komoly méretű harcsák, süllők , balinok és csukák akadnak horogra. A tó környezetének szépítése, fejlesztése a továbbiakban is az egyik legfőbb célunk, így kívánunk kulturált pihenést és jó halfogási lehetőséget biztosítani tagjainknak és a hozzánk látogató vendéghorgászoknak, családtagjaiknak és barátaiknak egyaránt. 2007-ben elindult honlapunkon minden jelentősebb eseményt (versenyek, telepítések, rekordfogások, stb.) igyekszünk az érdeklődők tudomására hozni. Apagy 2007-04-23

Fogható halfajok:

Vélemény, hozzászólás?